donderdag 1 november 2007

Horoscoop Pierre Janssen

















Klik op de horoscoop voor vergroting


KERK-AVEZAATH - In zijn woonplaats Kerk-Avezaath is zaterdag 28 oktober 2007 op 81-jarige leeftijd de kunstverteller Pierre Janssen overleden.

In de horoscoop ziet u de prachtige conjunctie tussen de zon en mercurius in oppositie naar Uranus, hier wordt zijn prachtige vertelkunst aangegeven, waar men urenlang geboeid kon naar luisteren.

Pierre Janssen is werkelijk de man van het eerste uur: hij presenteerde van 1959 tot 1972 Avro's Kunstgrepen, het eerste kunstprogramma op de Nederlandse televisie, won met datzelfde programma in 1961 de allereerste Nipkowschijf en deed het kunstje nog eens dunnetjes over in 1988, toen hij de allereerste Zomergast was. Wie beter dus dan Pierre Janssen kan het spits afbijten in de Backstagespecial "Reprise: Zomergasten" zaterdag 18 juni in De Plantage.
Pierre Janssen werd geboren in 1926 in Arnhem, waar zijn vader onderwijzer was aan de ULO. Zijn vader stierf toen Pierre 9 jaar was, maar de leraar leefde voort in de zoon. Na de oorlog werkte Janssen van 1946 tot 1956 als (leerling-)journalist bij het Vrije Volk. Daarop volgde een periode van acht jaar als de eerste full-time conservator van het Stedelijk Museum in Schiedam. In deze tijd probeerde hij, geïnspireerd door de Franse Louvre-conservator René Huyghe, kunst naar het volk te brengen door middel van lezingen. Janssens talent bleef niet onopgemerkt en al gauw werd hij door regisseur Leen Timp gevraagd om iets soortgelijks te doen op de televisie, live. Dit luidde het begin in van een langdurige samenwerking in het programma Kunstgrepen, dat in 1959 van start ging. De Nederlandse televisiecritici kenden drie jaar later de nét in het leven geroepen Zilveren Nipkow-schijf toe aan Janssen (en aan Timp, voor zijn prestatie achter de schermen). Zij roemden de manier waarop de "originele persoonlijkheid" van Pierre Janssen kunst "toegankelijk maakte en weer vermenselijkte". In zijn carrière naast het televisiewerk ruilde Janssen in 1962 het Schiedamse museum in voor een baan op de kunstredactie van Het Parool, en in 1965 werd hij directeur van de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Van 1969 tot 1982 was hij tenslotte directeur van het Gemeentemuseum in zijn geboortestad

Geen opmerkingen: